Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To kde a jak bude žena rodit je jen a jen její věcí do které jí mohou kecat jen ti kterým to ona sama dovolí.   Svoboda je  důležitější než případné následky při nějakých komplikacích.

1 2
možnosti
JN

Máte pravdu, ale nezapomeňte dodat, že člověk musí být připraven nést následky svého svobodného rozhodnutí.

5 0
možnosti
JN

"A někde v dáli je dostupný připravený lékař pro případ, že se něco stane."

Ještě prozraďte, co to znamená "někde v dáli".  Pokud bydlíte cca 5 minut pěší chůze od nemocnice tj. 1 minuta jízdy sanitkou a ta sanitka je už předem připravená před vaším domem, pak je to představitelné. Ale když bydlíte na vesnici a do okresního města to máte autem "jen" půl hodiny?

Moji ženu nikdy nenapadlo, že by mohla rodit doma, takže jsem o tom nemusel tenkrát přemýšlet. A s odstupem doby jsem rád, že díky tomu jsem otcem dvou zdravých synů. Taky bych mohl být bezdětný vdovec.

5 0
možnosti
Foto

Situace je pane Jaroslave ještě komplikovanější.

Před cca 2 lety byl obviněn lékař RZP, když přijel do bytu krátce po alternativním porodu, kam byl vyzván rodiči, neboť se jim "cosi" nezdálo. Lékař RZP se rozhodl, že novorozence odveze k ošetření do porodnice. Rodiče s tímto krokem nesouhlasili, lékař však měl podezření, že dítě není úplně v pořádku a proto konal, jak konal.

Byl později odsouzen soudkyní OS v Brně, neboť prý nerespektoval přání rodičů. Tento - velmi slušný člověk - po krátké době onu hanu nevydržel a zemřel na infarkt.

Od samého začátku tohoto případu bylo vše špatně, neboť pokud by onen lékař nechal dle přání rodičů dítě doma a dítě by zemřelo či bylo jinak poškozeno, byl by potrestán - a právem. Pokud dítě odvezl, je - jak bylo z rozsudku patrno - vinen také.

Proto je třeba, aby alternativnímu porodu předcházel - a to v době dlouho před porodem - jednoznačný popis možných komplikací a jednoznačné právní určení, že následky komplikací porodu nesou rodiče a tento list byl podepsán oběma rodiči.

Pak mi alternativní porody nevadí.

6 0
možnosti
Foto

Principem všeho je dobrovolné rozhodnutí rodičů o místě porodu. Tedy - pokud chce matka rodit na ráno na rozkvetlé louce, nechť tak činí.

Problémem je zde v diskusi málo zmiňovaná situace, kdy se "alternativní" porod nedaří a je třeba lékaře.

Ve vozidle RZP nejezdí porodník, ale většinově lékař ARO případně lékař jiné profese, který je vyškolen na záchranu života, stabilizaci životních funkcí apod., nikoli však na vedení problematického porodu.

Navíc jde často o čas, který se prodlužuje převozem do odpovídajícího zařízení a který má často zásadní vliv na výsledek porodu a zdraví dítěte.

Takže - pokud matka chce porod jinde než v porodnici, má sepsat ještě v předporodní době list, že si je vědoma možnosti poškození plodu a rovněž toho, že lékařská pomoc nebude dostupná během 2-3 minut, jak je tomu v porodnici. Právní důsledky průšvihu padají na ni a otce.

Jen tak bude vše v pořádku.

5 0
možnosti
Foto

S tímhle souhlasím. Jen bych dodal, že právní důsledky by ale neměly dojít k tomu, že matku budeme obviňovat z úmyslného zabití dítěte. Dostatečným trestem je ztráta či poškození dítěte.

0 1
možnosti
RP

proč přibývá domácích porodů? protože banda zpovykaných rádobyalternativních žen bez všeobecného rozhledu a vzdělání hltá plky o alternativní medicíně a porodu jako vrcholném zážitku svého ženství a doplňuje to hloupoučkými teoriemi o souznění s přírodou... chtěl by je vidět, jak by se jim chtělo rodit v podmínkách předminulého století...

8 1
možnosti
VR

V tomto problému stačí k odhalení řešení jen to nejzákladnější logické uvažování.

Kde má dítě větší šanci na přežití, doma nebo v nemocnici (porodnici)?

4 0
možnosti
TN

Fakt před revolucí v porodnicích fackovali rodičky?

1 0
možnosti
JP

Mě nikdo nefackoval, to jsou jen nesmysly, které schválně šíří alternativky, aby v rodičkách vyvolaly strach z porodnice.

10 0
možnosti
MT

Hmmm. Rodila jsem několikrát, davno tomu nazad, ale nikdy jsem se nesetkala ani s manipulací, ani s osočováním, natožpak s fackami..8-o

Projevujete se jako hysterka, navrch jste to vy, kdo manipuluje, ne-li přímo lže.

Nejsem ani zastánce ani odpůrce domácích porodů, je mi to jedno, ať se matky rozhodují dle svého svědomí, a ačkoliv to bude znít hodně cynicky, je mi celkem jedno, zda paní z Roztok umřelo dítě při domácím porodu. Její volba, její dítě, její zodpovědnost, její smutek. Společenská nebezpečnost nula nula nic.

A přestaňte se už ohánět tím Odentem, není ani neonatolog, ani porodník, pokud se dobře pamatuju, jeho specializací bylo něco jako veřejné zdravotnictví...

15 0
možnosti
PP

Kde manipuluje, muzete dat priklad? Pochopte, ze statistika "u nas na Zizkove" neni vypovidajici. Je soubor postupu, ktery se tyka porodu jako celku a je bezny, bez individualizace, v souladu s lege artis. Motol, Podoli budiz toho dukazem, pokud nemate porodni plan, nikdo se vas nepta na oxytocin a epidural. Jeste jednou pro jistotu opakuju, ze se bavime o medianu, ne o vykyvech krivky na jednu nebo druhou stranu.

0 6
možnosti
Foto

No...média skutečně přehání a nasazují, i když se neví, o co jde...Ty ovšem ve svém článku se jim bez problémů v demagogii vyrovnáš...

7 0
možnosti
AF

Ano, přesně tak, žena je pouze nádobou na nošení plodu a u porodu nemá žádný význam, nejlepší by bylo jí dítě po porodu hned sebrat a nechat ho v porodnici do 3 let, protože jedině v porodnici je záruka, že se mu tam v péči doktorů nic nestane, protože ti na to mají školu. A kdyby se mu přece jen stalo, tak je to lege artis, a to je na všechny zákony světa!!!

0 14
možnosti
Foto

Ach jo...podruhé v životě dávám mínus. Na tohle totiž škoda slovRv

3 0
možnosti
PP

Hezky clanek, diky.

1 6
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik